Slip for en støjende varmepumpe

Flere danskere kan gå hen og tøve med at udskifte deres gamle olie- og gasfyr til fordel for en varmepumpe, som kan levere både energieffektiv, billig og miljøvenlig varme. Og hvorfor så det? Ganske enkelt fordi mange kan have en formodning om, at den larmer og støjer.

Igen stiller du måske dig selv et spørgsmål: “Men hvor meget larmer en varmepumpe så?” Det kan være svært at sætte ord på og sammenligne med, men alligevel prøver nogle at påpege, at det ikke kan være så slemt, eller at man ikke behøves at være bekymret for det.

Dog er der alligevel nedenfor samlet nogle gode råd til dig, som skal udskifte sit gamle oli- og gasfyr ud med en varmepumpe, så du får en god start med din pumpe.

Gode råd til at reducere støj

Første og fremmest kan det virke oplagt at pointere, at man skal vælge en støjsvag varmepumpe. Men det er alligevel værd at sige, da mange kan blive for fokuseret ene og alene på prisen og ikke tjekke efter, hvor støjsvag pumpen kan være.

Dernæst kan et andet godt råd være at placere varmepumpen så langt væk som muligt fra både soveværelset, terrassen og stuen. Når det så er sagt, kan det også være en fordel at placere den et sted, hvor den heller ikke kan chikanere dine naboer. Eventuelt kan du med fordel placere den mellem bygninger såsom et skur, udhus eller lignende, da de kan være med til at afskærme for eventuel støj.

Derudover er en anden væsentlig men ofte overset fordel at placere sin varmepumpe på et blødt underlag fremfor et hårdt. Bløde underlag kan være med til at absorbere dele af støjen, hvorimod at hårde overflader kan være med til at forstærke den. Et blødt underlag til din pumpe kan for eksempel være græsplænen.

3 ting du bør undgå at gøre, da det kan forværre eventuel støj

Inden en eventuel varmepumpe monteres og installeres, kan det være en god idé at tænke over især tre råd. Råd, som kan være væsentlige, og som ofte kan blive overhørt, men som kan give dig en god start:

  • En god idé er ikke at placere pumpen oven på taget til garagen.
  • En anden god idé er ikke at placere pumpen inde i et skur eller en garage.
  • En sidst god idé er ikke at montere pumpen på lette vægge af f.eks. gips og træ.

Derudover så kan en varmepumpeskjuler også være værd at overveje.