Er det bedst med fjernvarme eller varmepumpe?

De gamle opvarmningsformer som gas- og pillefyr er efterhånden ved at blive erstattet er varmekilder, der både er billigere og mere bæredygtige i det lange løb.

Og her er varmepumper og fjernvarme to muligheder, der er særligt populære at bruge som erstatning til det gamle fyr i hjemmet. Derfor er der også mange, der står i et dilemma over, hvilken varmekilde, der er bedst til deres forbrug.

Forskellige varmekilder

Varmepumper og fjernvarme er to forskellige varmekilder: En varmepumpe udnytter varmen fra jorden, luften eller vandet omkring huset til at opvarme vand eller luft, mens fjernvarme er overskudsvarme fra kraftværker, som bruges til at opvarme vand ude ved husstandene.

Her er Gemina Termix en stor spiller, da de arbejder med fjernvarmeanlæg for både private og virksomheder, og de arbejder altid for at udarbejde anlæg, der passer til det individuelle behov, der kan producere mest muligt med mindst muligt forbrug.

Der findes ligeledes diverse varmepumper med forskellige forbrug og produktion, og her er det vigtigt at finde ud af, hvor stor en pumpe, du har brug for.

Det er ikke altid muligt at få fjernvarme

Både fjernvarme og varmepumper er gode alternativer til ældre opvarmningsmetoder, og prismæssigt er de langt hen ad vejen stort set ens - dog er den udslagsgivende faktor oftest, at man som ny kunde ikke altid har mulighed for at få fjernvarme. Det betyder dermed, at varmepumpen er den sidste mulighed tilbage, og der er derfor ingen grund til at overveje fjernvarme som en mulighed.

Dog kan det være relevant at undersøge, om det kunne være muligt at få fjernvarme, hvis der er flere husstande i dit lokalområde, som er interesserede i at få det. Det kan ofte også give mulighed for at få reduceret omkostningerne, når der er flere til at finansiere installationen.

Undersøg altid det økonomiske først

Priserne varierer dog løbende, så det er ikke altid helt enkelt at sige, hvilken af metoderne, der er billigst. Derfor bør du altid undersøge de aktuelle priser, når du sammenligner mulighederne, så du får det bedste indtryk af omkostningerne, og det kan også være relevant at undersøge prishistorikken, så du eventuelt kan få en ide om, hvordan prisudviklingen kommer til at foregå i fremtiden.

Dog er det oftest billigst at få installeret fjernvarme i hjemmet sammenlignet med en varmepumpe, mens det oftest kan være billigere at opvarme hjemmet med en varmepumpe, hvis elpriserne ikke stiger unødigt meget. Men disse overvejelser er naturligvis også forudsat, at du har mulighed for at få fjernvarme i din bolig i første omgang.

Vælger du en varmepumpe til din bolig, så overvej også en varmepumpeskjuler.