Energi: Sådan vælger du den rigtige varmepumpe

Når du skal have installeret en varmepumpe, så er der en række faktorer, som er afgørende for dit valg. Først og fremmest skal du vælge en varmepumpe i den rigtige størrelse, og dit valg bør afhænge af det rum, som den skal opvarme. Bliv klogere på valg af varmepumpe her.

Hvordan vælger jeg varmepumpe?

Der er flere ting, som bør være afgørende, når du skal vælge den rigtige varmepumpe til din bolig. Overordnet set er der tre faktorer, som du bør være opmærksom på. Det første er, at du skal sikre, at varmepumpen har den korrekte størrelse, således den er i stand til at varme din bolig op. Den skal altså hverken være for stor eller lille.

Herudover skal du sørge for, at du vælger en varmepumpe, som er på et kvalitetsmæssigt niveau, der matcher dit behov. Den skal altså kunne leve op til den funktion, som den skal varetage. Herudover skal du sikre, at den bliver installeret korrekt, og der er det en god idé at overlade arbejdet til en professionel.

Hvis du vil være sikker på, at du vælger den rigtige varmepumpe, kan det være en fordel at tage udgangspunkt i en varmepumpe test. Her kan du læse om fordele og ulemper ved de enkelte modeller, så du på forhånd ved, hvad der er af gode og mindre gode ting ved den specifikke varmepumpe, som du vælger.

Hvis din varmepumpe skal placeres et udsat sted, så kan det også være en god ide at overveje en varmepumpeskjuler.

Disse varmepumper kan du vælge mellem

Der findes overordnet set tre forskellige typer af varmepumper, som du kan få til dit hus – jordanlæg, luft-til-vand samt luft-til-luft. Den mest effektive type af varmepumpe er jord-til-vand-varmepumpen. Det er dog også den, som er dyrest og mest avanceret at installere, hvorfor den ikke egner sig til alle husstande.

Det kræver, at du har minimum 450 til 700 kvadratmeter jord til rådighed, og selve installeringen koster mellem 70.000-150.000 kr. Den næstbedste løsning er en luft-til-vand-varmepumpe, der som regel er billigere at anskaffe sig. Typisk skal du her betale mellem 60.000-80.000 kr. for indkøb og installation.

Vælger du den billigste løsning, skal du have fat i en luft-til-luft-varmepumpe. Det er en pumpe, der primært fungerer som et supplement til allerede eksisterende opvarmning. Dog kan den godt opvarme mindre boliger som eksempelvis et kolonihavehus eller et sommerhus, som ikke er mange kvadratmeter.